هدف از تشکیل مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست جمهوری
با عنایت به نفوذ و تاثیرگذاری روزافزون فضای مجازی در زندگی مردم و جوامع امروزی و همچنین مخاطرات و تهدیدات این فضا در عرصههای مختلف از قبیل اقتصاد، فرهنگ، سیاست و ... ، ضرورت دارد به منظور صیانت از جامعه در برابر تهدیدات احتمالی، حکومتها امنیت کامل و جامع این فضا را مدنظر قرار دهند. در جمهوری اسلامی ایران نیز به منظور ایفای نقش حاکمیت در تامین امنیت این حوزه و حفظ زیرساختهای حیاتی کشور در مقابل حملات الکترونیکی، مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست جمهوری با مجوز رئیسجمهور وقت تشکیل شده و ماموریت یافته است در تعامل با دستگاههای ذیربط، نسبت به امنسازی زیرساختهای دستگاههای حیاتی اقدام کند.
چگونگی تشکیل مرکز پیشینه تشکیل مرکز مدیریت راهبردی افتا به تدوین سند راهبردی افتا باز میگردد. در سال ۱۳۸۲ شورایعالی افتا براساس ضرورتها، توسط دولت وقت ایجاد و ملزم به تدوین این سند برای کشور شد. سند تدوین شده توسط شورای مذکور، در سال ۱۳۸۴ توسط هیات دولت به تصویب رسید و به دستگاهها ابلاغ شد. پس از تصویب و ابلاغ سند راهبردی افتا توسط هیات وزیران، مرکز مدیریت راهبردی افتا، به منظور برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت بر حسن اجرای دستورالعملهای ابلاغی در دستگاههای اجرایی و نیز به عنوان دبیرخانه سند در سال ۱۳۸۶ تشکیل شد. سند راهبردی افتا که ماموریت اجرای آن توسط دولتهای نهم، دهم و یازدهم به این مرکز محول شده است، در سال ۱۳۸۷ مورد بازنگری قرار گرفت. موضوع مسئولیت مرکز در اجرای سند نیز توسط معاون اول رؤسای محترم جمهور در هر دوره، به منظور همکاری دستگاههای اجرایی به آنها ابلاغ شد. در ذیل، عناوین مستندات سیر تشکیل مرکز و ماموریت های محوله ی آن ارائه شده است :
تاسیس شورای عالی افتا - سیزدهم اسفند سال ۱۳۸۲
تدوین سند راهبردی افتا توسط شورای عالی افتا و تصویب در هیات محترم وزیران - سال ۱۳۸۴
تاسیس مرکز مدیریت راهبردی افتا - سال ۱۳۸۶
بازنگری سند راهبردی افتا و ابلاغ آن - اسفند ماه ۱۳۸۷
بخشنامه دبیر محترم شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در بهمن ماه سال ۹۴
سیاست های مرکز سیاستهای کلی این مرکز را می توان در محورهای ذیل دستهبندی نمود:
اشراف بر فناوری های نوین و بهره گیری از آنها
انجام امور رگولاتوری(تنظیم مقررات)، ساماندهی، نظارت و هماهنگی حوزه افتا در سطح کشور
بهرهگیری از تدابیر صحیح و فنی، جهت پیشگیری از مخاطرات امنیتی، تشخیص به موقع، مقابله صحیح و هوشمندانه با مخاطرات
توجه اکید به رویکرد های ایجابی در انجام ماموریت ها و در حد امکان دوری از رویکرد های سلبی
امنسازی مدبرانه فضای تولید و تبادل اطلاعات به منظور عدم توقف استمرار ارائه خدمات
انجام اقدامات حمایتی از صنعت افتای بومی کشور
تاسیس مراکز افتا در استانها با رویکرد نظارتی و کنترلی
نقش مرکز این مرکز نقش حلقه واسط بین سه بخش اصلی یعنی مراجع حاکمیتی، دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی را در حوزه افتا برعهده دارد. در زمینه هماهنگی با بخش حاکمیتی، این مرکز با شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی و نیز شورای عالی امنیت ملی مرتبط است. از سوی دیگر، کلیه دستگاه های اجرایی کشور، به عنوان حوزه مصرف محصولات فتا و خدمات افتا، و بخش خصوصی نیز به عنوان حوزه تولید محصولات و خدمات مذکور با این مرکز مرتبط میباشند.
ماموریتهای مرکز
ماموریتهای راهبردی-تدوین راهبردها، راهکارها و سیاستهای اجرایی مورد نظر در چارچوب سیاستهای حاکمیتی
تدوین و ابلاغ طرح امن سازی زیرساخت های حیاتی
تدوین نظام ارزیابی امنیتی محصولات فتا و خدمات افتا